Affärsman

Kläder på jobbet

Något som många tycker är svårt när det kommer till kläder, är att veta vad man ska ha på sig när man ska arbeta. På vissa arbetsplatser råder det strikta klädkoder som det bara är till att följa. Men de flesta arbetsplatser lämnar klädvalet öppet och då kan det faktiskt vara knepigt att välja rätt kläder.

I Metro kan man läsa om Stockholmstjejen Matilda Kahl som tröttnade på att stressa över sina kläder varje morgon innan jobbet. Hon valde då att börja klä sig i kostym och tre år senare har hon fortfarande samma arbetsuniform på sig. Hon köpte en helt ny uppsättning av identiska kläder, vilket bestod av ett par svarta kavajer, femton par svarta bomullsbyxor och femton vita skjortor. För att sticka ut lite ur mängden köpte hon även en liten svart rosett som hon varje dag bär runt halsen. Hon berättar för Metro att den här uniformen har fått henne att spara mycket tid på morgonen men den har även fått henne att blir mer säker och fått henne att bekymra sig mindre om sin självmedvetenhet.

Välj kläder efter mode

Det är dock inte alla som vill bära samma sak varje dag och många använder faktiskt sin klädsel som ett sätt att uttrycka sig på. För dessa personer är det bara att shoppa loss snygga kläder online eller i butik, och verkligen gotta sig i fina plagg. Den som vill följa trenderna lite kan exempelvis surfa in på någon modesida eller läsa ett par modemagasin. I sommar är en het trend till exempel 70-tal. Det ska alltså vara mockaplagg, fransar, utsvängda byxor och mönstrade tunikor. Tänker man festivalstil men lite mer lyxigt, är man helt rätt ute. Några andra trender som fungerar utmärkt i sommar för den som vill hänga med i modet är:

  • Alla sorters plagg görs nu i materialet och såväl ljusa som mörka nyanser fungerar.
  • Plaggen kännetecknas av stora fickor och nedtonade nyanser.
  • Fokus på midjan. Allt fokus hamnar nu på midjan efter många säsonger av boxiga och raka plagg. Läs mer.

Många arbetsplatser har klädkod

Det är dock inte alla som har möjligheten att ha på sig precis vad de vill på jobbet. Många arbetsplatser har nämligen en klädkod som måste följas. I vissa fall handlar det om en speciell uniform som alla anställda har på sig och i andra fall handlar det om att man får ha på sig i princip vad man vill men att man måste se fräsch och hel ut. Däremot har de flesta arbetsplatser någon form av policy när det kommer till att klä sig i plagg som lämnar benen bara, skriver dt.se. Nästan alla arbetsplatser förbjuder exempelvis män att ha på sig shorts men kvinnor brukar kunna komma undan med att ha kjol på sig. Vissa arbetsplatser har även specifika krav på färger på kläderna och en del har till exempel förbud på blåjeans men tillåter att man bär svarta jeans.