Hypodermiska nålar

Nya injektioner mot dubbelhaka

Kosmetiska injektioner har aldrig varit så populära som de är i dag. Det finns preparat som kan sprutas in för att förstora läppar, kindben och för att reducera rynkor. Men nu kommer ytterligare ett preparat som injiceras i ansiktet för den som vill bli av med dubbelhakan.

Nu ska det bli möjligt att genom injektioner få en skarpare käklinje och bli av med dubbelhakan, rapporterar Dagens Nyheter. Preparatet som kan reducera dubbelhakor har nu godkänts av amerikanska läkemedelsverket FDA. Preparatet heter Kybella och är en syra som endast får användas i området under hakan. Den här syran produceras i vanliga fall naturligt i människan och finns för att hjälpa kroppen att absorbera fett. Om man sprutar in preparatet direkt in i fettet under hakan ska det alltså förstöra fettcellerna. För att behandlingen ska bita kan det dock behövas hela 50 injektioner vid ett behandlingstillfälle och sex olika behandlingstillfällen under en månads period.

Vanligast med fillers

Det här preparatet blir ett av de första som injiceras för att något i ansiktet ska bli mindre. Tidigare har det i princip bara funnits injektioner som ska göra läpparna, kindbenen eller hakan större. Sådana här injektioner kallas fillers och det är ofta hyaluronsyra som sprutas in. Injektionerna bör göras hos legitimerade sjuksköterskor eller läkare, så som de på narvaderma.se och ett antal andra kliniker i landet. I Sverige görs runt 250 000 behandlingar med fillers varje år och just hyaluronsyrafillers är vanligast på marknaden i dag. (Källa)

En klassiker bland injektionerna

En annan injektion som framförallt används för att reducera och motverka rynkor i ansiktet är botox. Botox är ett väldigt känt preparat som använts inom skönhetsbranschen under en lång tid. Preparatet godkändes för kosmetiska ändamål redan år 2002. Försäljningen av botox ökar från år till år och populärast är det i USA, där 6,3 miljoner injektioner av preparatet gjordes förra året, rapporterar svd.se. Varför botox säljer så pass bra är just för att det bara behövs ett par injektioner för att få ett slätare ansikte och att man inte behöver gå under kniven och göra ett ansiktslyft. Dessutom säljer det bra för att effekten av det går ur efter max sex månader, vilket innebär att man måste gå och göra nya injektioner.