Kvinna med tandblekningsskena

Så bleker du tänderna hemma

Vill du prova samma behandling som hos tandläkaren men inte betala lika mycket? Vill du undvika peroxider och ha något mer skonsamt mot tänderna? Det låter kanske som två oförenliga krav om man vill bleka tänderna, men faktum är att vi kommit så långt att det faktiskt är möjligt att bleka tänderna effektivt hemma. Vi går igenom hur det går till!

Steg nummer ett: beställ tandblekning från internet på https://www.dentway.se/! De har lite olika kit du kan välja mellan men det bästa är förstås att köra det kompletta starter kitet. Det innehåller ett komplett blekningspaket. Metoden kallas boil & mold och bygger på att man själv skapar en formbar skena som innehåller en blekningsformula.

Räkna med att du behöver ungefär en timme när du väl sätter igång. 

Blek tänderna steg för steg

Du kommer behöva:

  • Ditt starter kit
  • Varmt vatten
  • Tandborste och tandkräm

Börja med att värma upp vatten och ta fram ena skenan du fått med i paketet. Låt skenan ligga i en liten stund, den behöver inte vara i mer än ungefär fem sekunder. Ta ur skenan och skaka lätt av vattnet från den.

Placera nu skenan längs dina tänder och applicera den tätare genom att trycka med dina fingrar. Skenan kommer nu att stelna mot dina tänder och skapa en form som är unik för just ditt bett. Upprepa denna procedur även med den andra skenan och med din andra tandrad.

Nu har du fått ett par unikt anpassade skenor som du sedan ska stoppa tillbaka i munnen, men först: ta ut skenorna ur munnen och borsta tänderna noga. Gelen kommer nämligen sätta sig bättre om dina tänder är helt rena. Använd gärna tandtråd eller plackers.

Applicera gelen du har fått i starterpaketet i främre delen av skenan och placera dem tillbaka i munnen. Sätt dem ordentligt och låt sedan verka i 30-60 minuter. Kolla på TV så länge eller sätt dig och meditera en stund, det viktiga är att du inte behöver prata i telefon för det kommer bli svårt!

När du är klar kan du bara ta ut munskenorna och skölja munnen. För att nå bästa resultat är det bra om du upprepar proceduren och det finns också paket man kan köpa för att ”fylla på” sin dos, eftersom blekningen inte sitter i permanent.

Efteråt kan du vara lite öm i munnen eller att ditt tandkött blir lite ömt. Det ska gå över efter ett par dygn. Se till att inte dricka kaffe, te, vin eller röka eller snusa någon vecka så att du inte förstör din blekning. Vips så har du gjort den tandblekningsmetod som tandläkaren använder men 80% billigare!

Illustration på tand före och efter tandblekning Alla får gulare tänder med åren

I metro bekräftar en övertandläkare att det tandblekning är ett effektivt sätt att komma till bukt med sina gula tänder. Det finns många anledningar till varför man får gula tänder men en vanlig orsak är åldrande eller intag av kaffe, vin eller tobak. Det är också genetiskt hur vta eller gula tänder man har, skriver 1177.

Här kan du läsa en recension om Dentways tandblekning.