Kvinna som borstar tänderna

Kändisarnas vita tänder

God munhygien hjälper om du vill bibehålla tändernas naturligt vita färg så länge som möjligt – men det är i princip aldrig tillräckligt för att bleka redan gulnade tänder. Då behövs en behandling av något slag.

Att tänder gulnar och blir mörkare är inget konstigt. Emaljen tunnas naturligt ut med åren, vilket gör att tandbenet syns mer och mer. Det finns sätt att bromsa gulnandet, till exempel genom att undvikna rökning och svart te, och att regelbundet borsta tänderna. För att genomgå en större förändring och få extremt vita tänder som till exempel Anna Book, krävs det dock lite mer än bara en bra tandborste.

Hemligheten bakom Anna Books porslinskronor

Anna Book har slipat ned sina tänder och därefter satt in nya kritvita porslinskronor. De nya kronorna är väldigt tunna skal som fästs på de gamla nedslipade tänderna. Skalen håller sedan i runt 20 år och själva behandlingen brukar kosta någonstans mellan 7500 och 15 000 kronor. Även andra kändisar har använt sig av metoden, till exempel Carola Häggkvist, Carolina Gynning och till och med Tom Cruise!

Tips och råd för tandblekning hemma

Vill du inte lägga tusentals kronor på ett porslinsskal finns det andra alternativ. Det går att använda samma metod fast med komposit istället för porslin. Den stora skillnaden är att hållbarheten inte är lika lång, men det är billigare än porslinskronor. Vill du hellre bleka dina tänder hemma kan man till exempel beställa ett tandblekningskit. Behandlingen har fått bra respons och brukar inte kosta mer än en femhundring beroende på märke. Där ingår skenor som du värmer i vatten och sedan biter i. Därefter formar sig skenan efter dina tänder. Det ingår också en blekningsgel som du applicerar på din tandskena och därefter biter i under ett par minuter. Efter 7-8 behandlingar ser de flesta en märkbar skillnad i tändernas vithet.