Kvinna som ler mot kameran

Skönhetsbehandling för melasma

Pigmentfläckar i framför allt ansiktet kan vara melasma, en åkomma som ofta orsakas av hormonförändringar. Det finns krämer och andra behandlingar för att bleka fläckarna, men det viktigaste är att undvika solljus och att använda solskyddsfaktor.

Behandling mot melasma är olika blekande krämer som kan fås mot recept men det finns också receptfria medikamenter. Det går också i många fall att bleka fläckarna med kemisk peeling eller laserbehandling, så kallad IPL, intensivt pulserande ljus. Rådgör alltid med en hudspecialist för att ta reda på vad dina pigmentfläckar verkligen beror på. När du vet vad det är frågan om kan du boka behandling av melasma hos Inskinity, men du kan även vända dig till dem för en konsultation. De reducerar inte bara melasma utan även andra pigmentfläckar. Efter en behandling är det viktigt att inte utsätta huden för onödigt solljus eller UV-strålning eftersom det kan få fläckarna att komma tillbaka igen.

Vad beror melasma på?

Melasma är vanligast förekommande hos kvinnor i fertil ålder. Ju högre östrogennivå desto större risk för att utveckla melasma, eller kloasma som det även kallas. Under en graviditet är hormonnivåerna högre och risken blir då större för att pigmentförändringar ska ske. Pigmentförändringarna kan komma i ansiktet, på brösten och under naveln ner mot könet under en graviditet, men det betyder inte att fläckarna är där för att stanna. Efter graviditeten kan det gå tillbaka igen. Behandling med p-piller eller antibiotika kan dessutom trigga melasma och få det att bryta ut eller att öka. Detta är något om inte talas om i tillräcklig mängd när p-piller blir utskrivna.

Flera olika typer av pigmentfläckar

Det finns många olika typer av pigmentfläckar, en del är medfött och andra har uppstått med tiden. Tidningen Amelia skriver om fem olika pigmentfläckar och vad du kan göra för att reducera dem.

  • Fräknar är det genetiken som avgör. De kan öka eller minska med årstid och ålder.
  • Lentigo kallas även åldersfläckar och uppträder ofta med start i 40- årsåldern. De kan också till viss del vara genetiska.
  • Efterinflammatorisk pigmentering uppstår ibland efter utläkning av svår acne eller om du solat med parfym.
  • Solskador beror på för mycket solande och kan uppträda som fräknar på de delar av kroppen som överexponeras för sol.
  • Melasma beror oftast på hormoner och för mycket sol. Att sola förvärrar fläckarna och det finns två typer av melasma, epidermal och dermal melasma, varav dermal sitter djupare ner i läderhuden.

Förebygga melasma

Det absolut enklaste sättet att förebygga pigmentförändringar över huvud taget är att undvika solen eller vara väldigt försiktig med solandet. Att använda solskyddskräm varje dag är en bra idé för att hålla huden lite blekare och därmed inte lika exponerad för solens skadliga strålar. Det finns även smink som innehåller solskydd, både mineralsmink och underlagskrämer. Att använda detta gör att hunden inte utsätts på samma sätt som om du inte skyddade dig. Se till att skydda hela ansiktet, dekolletaget och andra utsatta områden, inte endast de ställen där fläckarna finns.
Västvärldens överdrivna solande har gett en skadlig effekt som många hudkliniker har sett på nära håll i form av ökad överpigmentering och att fler och fler människor söker hjälp för att bleka och ta bort pigmentförändringar i huden och framför allt i ansiktet.

Sola med förstånd och använd solskydd!