Kvinna i puderrosa klanning

Trendspaning 2017

Både Formex-mässan och Stockholm Fashion Week har precis avslutats för i år. Nytt år betyder nya trendspaningar och nya riktlinjer vad gäller både inredning, mode och accessoarer. Vissa favoriter hänger kvar även i år medan andra försvinner och blir ersatta av nya.

Formex-mässan, den största mötesplatsen för nordisk inredningsdesign, pågick mellan 18 – 21 januari i år. Det var den första omgången av två för i år där utställare och inköpare möts för att göra affärer och samla inspiration. I år kunde man se tydliga tecken på att man strävar mot hållbarhet, mycket ljusa trämaterial och mängder av gröna färger.

Likaså på Stockholm fashion week har man sett toner i grönt och puderrosa. Men den tydligaste och mest omtalade trenden från veckan är, precis som Dagens Nyheter skriver, att verkligheten tar plats. Man försöker lyfta fram den så kallade vanliga människan på gatan och glömma den lyxiga drömbubblan som egentligen inte existerar.

Trender för accessoarer

Mode och inredning, men även accessoarer och smycken går i trender. Efter alla trendspaningar inför 2017 kan man se att krom och silver kommer tillbaka och erövrar det populära guldet. Vi har hela förra året sett accessoarer dränkta i guld och inredningsbutikerna har varit fyllda av prylar i guldiga nyanser. Nu satsar vi på kallare toner igen, smycken i silver och ljusstakar i krom.

Precis som Expressen skriver är även ädelstenar och kristaller något som kommer mer och mer. Mycket kommer i blåa toner och stenmaterial, både när det gäller smycken och inredningsdetaljer. Varför inte slå till på ett halsband med en ädelsten och hoppa den uttjatade marmorstenen?

Den populära smycket i näsan, så kallat näspiercing, hänger även kvar ett år till. Speciellt den som sitter mellan näsborrarna. Vi har sett att både Lady Gaga, Rihanna och Madonna har följt trenden under åren och smycket verkar fortfarande få sitta kvar på sin plats.

Sist men inte minst, vi får ju inte glömma glasögonen. Synfel eller inte, det finns glasögon som passar alla. Som Metro Mode skriver kan man vara hur galen som helst när det gäller former och färger, det är bara att tuta och köra och välja bågar precis efter hur du känner. Det finns inga gränser.